Moreton Island

Het is maandagochtend op 17 augustus als we naar onze laatste plek van de reis gaan: Moreton Island.

We verwachten er veel van want de plaatjes zijn veel belovend en we kijken al de hele reis uit naar Whale Watching. Het is net als Fraser Island een zandeiland en die ervaring staat zeker in de top 3 van deze reis.

We pakken om half 9 de Uber vanaf het hostel in Brisbane naar de ferry terminal, waar we voor 9 al aankomen, precies op tijd. Net als bij een vliegtuig moeten we ‘boarden’, geven de grote backpack af en dan stappen we aan boord van de grote boot.

Om 10 uur varen we weg vanuit Brisbane en zijn iets over 11 al bij het Moreton Island Resort op het eiland, waar ons welkomst comité al klaar staat.

Hein en Dorreth, het stel waar we 2 nachtjes hebben gelogeerd in de Blue Mountains, werken sinds afgelopen week voor de komende 6 maanden op het resort. Zij moeten kamers schoonmaken, bedden opmaken, dolfijnen voeren en eventueel over een paar weken andere klusjes.

Het is een prachtig resort, mooie zwembaden, goede restaurants, maar de kamers zijn een beetje verouderd.

Hein vertelt ons dat er normaal zo’n 60 tot 90 procent Chinese, Japanse of Koreaanse toeristen in het resort zitten. Hierdoor lijkt het meer een cashcow geworden voor Aziatische toeristen.

Op dit moment is het rustig, maar we genieten wel extra van de omgeving, misschien ook omdat dit onze allerlaatste bestemming is. Onze grote backpacks worden netjes naar onze kamer gebracht, waar we ook even chillen om vervolgens te lunchen rond 12 uur.

In de middag hebben we met Hein en Dorreth op het strand gechilld. Zij zijn vandaag vrij en moeten de volgende dagen werken. In de middag melden we ons aan voor het dolfijn voeren, wat elke dag tussen 18:15 tot 19:00 uur plaats vindt.

Einde middag gaan we al vroeg avondeten met een grote burger en frietjes, wat een grote portie is. We komen er komende dagen achter dat alle porties eten, groot en veel zijn, dat is wel weer lekker.

Dolfijnen voeren

Om 18 uur zijn we bij het dolfijnen voeren, na een praatje van de vrouw, zijn wij aan de beurt. Tegelijk, elk een visje voeren aan een dolfijn, echt heel gaaf.

Er is ook een cameravrouw bij, want zoals bij vele kleine dingen op dit resort moet je overal voor betalen op het resort, ook voor mooie foto’s. Hein en Dorreth staan iets verderop en krijgen vandaag voor het eerst les, in het worden van een Dolfijnentrainer. Ze krijgen les in het helpen visjes geven aan de dolfijnen samen met de toeristen. Dit gaan zij zo’n 3 a 4 dagen per week doen. Dat is wel heel cool!

In de avond nog een spelletjes Qwirkle met Hein en Dorreth en we bespreken de afgelopen maanden reizen.

Whale Watching

De volgende dag staat er iets heel groots op het programma: Whale Watching! Dit was ook de grote reden dat we op het resort zitten, omdat we korting kregen op Whale Watching als we hier boekten. Whale watching wilden we sowieso doen, dus een mooie toevoeging.

Tijdens de reis, zijn we sinds Byron Bay al op zoek naar walvissen. Byron Bay is het meest oostelijke puntje van Australië en het schijnt dat je ze vanaf de vuurtoren daar goed kan zien als ze langs zwemmen. Toen we dat hoorden hebben we daar gekeken of we walvissen konden zien, helaas.

Walvissen leven ten zuiden van Australië, maar als ze een baby krijgen willen ze warmer water en zwemmen ze naar boven Australië om daar te bevallen. Vervolgens zwemmen ze weer naar het zuiden met de baby walvis.

Ook verderop de reis is het niet gelukt. Of het was nog te vroeg in het seizoen, of zoals bij Jervis Bay waren de tourtjes dicht door Covid. In Warrnambool, wat al echt een stuk later en ook zuidelijker was, waren we net te vroeg, waarschijnlijk 2 á 3 weken. Toen we hier zaten zagen we via de social media dat er wel in de beurt van Coffs Harbour walvissen vanaf de kant gezien waren.

Nu we dus via Brisbane / Moreton Island naar huis gaan en zo toch het Whale Watching kunnen doen, is echt heel cool!

In de ochtend maken we nog een strandwandeling van zo’n 20 minuten richting de shipwrecks. Dit zijn schepen uit 1963 als gevolg van het lobbyen van eigenaren van plezierboten voor een veilige ankerplaats. De wrakken bestaan uit een rij oude met stoom aangedreven dreggen en pontons, van de oude haven en de Marine Department op de rand van een zandbank die opzettelijk tot zinken zijn gebracht, waarbij de Maryborough het eerste schip was.

Het is mogelijk bij de schepen te snorkelen, ik doe een poging, maar het water is enorm koud en er staat een harde stroming. Later, op Google afbeeldingen zie ik dat er niet zoveel vissen zwemmen rond de wrecks, dus voor de vissen was het niet de moeite.

Met de boot

Om 12 uur vertrekken we met de boot in een half uurtje naar het noordelijkste puntje van het eiland. Hier varen we zo’n 30 kilometer vanaf de kust van het eiland rondjes. Hopen op die ene walvis.

Het is niet veel later: Ja! We zien er één, iets verderop en we varen er direct heen. De walvis klappert met z’n “armen” op het water alsof hij aan het spelen is. Hij heeft het naar z’n zin. Het slaan op het water is ook een communicatiemiddel naar andere walvissen toe.

Niet veel later zien we er nog één en nog één. Totaal zien we vandaag zo’n 30 walvissen, waarvan 10 heel dichtbij en de rest in de verte. Sommigen zijn heel ver en kun je bijna niet zien, maar door het opspattende water zie je toch dat het een walvis is.

Om 3 uur in de middag zetten we weer voet aan wal en chillen we nog even op het strand, met de geleende beach tennis van Hein en Dorreth.

In de avond wederom eten op het resort, nu met biertje in het café. Lekker.

Highlights Autralië

Nu kunnen we hier ook een vinkje achter zetten en hebben we alle highlights van de staten waar we zijn geweest gedaan.

Helaas hebben we dus niet naar West Australië kunnen reizen, dit komt nog wel een keer.

De laatste dag Moreton Island

We checken uit en de vrouw van de receptie vraagt ons of we de bushwalk al hebben gedaan. Wij zeggen nee, waarop we een kaart mee krijgen en we de bushwalk gaan lopen. Een rondje van ongeveer 4 kilometer waarbij je ook langs ‘The Desert’ loopt. Een grote zandvlakte, die je ook vaak bij Fraser Island zag. Blijft mooi om deze grote zandvlaktes op een eiland te zien.

Rond 12 uur zijn we weer terug en drinken we nog een afscheidsdrankje op deze geweldig mooie plek én op onze reis. Om half 4 staan we klaar voor de boot en daarmee begint onze reis richting Nederland. Over 30 uur zetten we voet op Nederlandse bodem en daarmee eindigt onze 194 dagen durende reis.

Wat was het mooi en wat was het speciaal!

Hierbij nog wat lekkere foto’s van de afgelopen 3 dagen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven